Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Skolanresan 1938 - Artikel 8

Hörnefors Historia

Skolan i Hörnefors

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Skolan - Artikel 8 - Skolresan 1938

I denna artikel återges en berättelse ur boken ”Hörneå, vår by dess historia”, om en lång resa och tillika en stor händelse under skolans tid i Becken by. En annan stor händelse ska också uppmärksammas av Becken-Webben, en 90-årsdag. Denna detalj råkade passa sig så - i raden av "skolartiklar".

Mitt i bild nedan ses Gerda Engström (gift Davidsson), en faster till undertecknad. Gerda fyller 90 år den 23 februari 2014 (dagen efter att detta publiceras). Gerda bor sedan länge i Gävle, och har vistats mycket i Stockholm dessutom. Stockholm besökte hon redan i tonåren, således. 

Skolresan 1938

Bild 1. Skolresan 1938. Från vänster: Rune Olovsson, Rune Bergström, Tage Forsgren, Karl-Gösta Sjöstedt, Arne Ekström, Gerda Engström, Henrik Sjöstedt, Allan Ekholm, Estrid Sjöstedt, Ann-Britt Jansson, Ivan Hörnfeldt, Lärarinna Ester Wiklund och Elsy Hörnfeldt.

I boken ”Hörneå, vår by dess historia” berättas följande:

Året var 1938 och tillvaron hade liksom förändrats i byn på något vis, åtminstone för de som gick avslutningsklassen detta år. Det hade börja ryktas om att en skolresa var möjlig att genomföra, och inte vilken skolresa som helst, utan en resa till själva huvudstaden, till Stockholm. Det var en overklig, ja en rent sagolik tanke. Vi som hade två, tre utflyktsdagar per år och då fick cykla till Yrseldalarna uppe efter Hörnån (vattendraget), eller på någon vinterdag åka på skidor eller spark till Ängersjö. En gång när Monte Cardo-rallyt gick förbi Hörnefors var vi visserligen och såg på, men Stockholm, Skansen, Gröna Lund, tanken svindlade. Hur skulle vi få ihop tillräcklig med pengar?

Vi startade med en del lotterier, entusiasmen och uppfinningsrikedomen var på topp, vi planerade också för en soaré, som vi övade in under vintern med stöd av föräldrar i form av råd och även deltagande. Summan av insamlade medel och bidrag efter dessa insatser har förbleknat genom tiden, men resan kom i alla fall till stånd, och tolv lyckliga och förväntansfulla barn steg på tåget i Umeå tillsammans med vår fröken Ester tillsammans med lärarinnan från Häggnäs skola, fröken Nordstrand, som följde med som assistans till vår fröken. Skolresan 1938 blev den enda längre resan som barnen i Becken fick göra under skolans verksamhet. Det planerades även en resa för nästkommande avslutningsklass, men när finska vinterkriget blev verklighet så grusades tyvärr dessa förhoppningar.

 

Gunnar Engström, 2014-02-22
Becken-Webbens Redaktion
och för Hörneås räkning

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se